Mamici si Scutecei
Bine ati venit pe forumul Mamici si Scutecei . Pentru a putea vedea toate topicurile si sa cititi in ele sa va docmentati va rugam sa va inregistrati . Multumesc .

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Mamici si Scutecei
Bine ati venit pe forumul Mamici si Scutecei . Pentru a putea vedea toate topicurile si sa cititi in ele sa va docmentati va rugam sa va inregistrati . Multumesc .
Mamici si Scutecei
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Alaptare: Pozitii de alaptare

3 participanți

In jos

Alaptare: Pozitii de alaptare Empty Alaptare: Pozitii de alaptare

Mesaj Scris de dolcemaria Vin Mar 12, 2010 5:04 pm

Alaptarea este posibila in orice pozitii: sezand, culcat sau chiar in picioare. Important este ca mama si copilul sa se simta bine, comod, sa nu fie stresant pentru nici unul.

Alaptarea in pozitie culcat
Aceasta pozitie se poate aplica noaptea, cand mama poate adormi impreuna cu bebelusul. In aceasta pozitie, cel mai bine e daca mama sta culcata pe o parte. Mama isi poate sprijini capul pe o perna mai ridicata, astfel incat sa nu amorteasca gatul, cotul va fi sub cap. Copilul sta in orice caz pe o parte, de-a lungul corpului mamei, sa aiba gura exact in dreptul sfarcului si sa se respecte regula burta-la-burta.
Chiar cand mama este putin mai stresata, aceasta pozitie poate da roade: intr-o camera linistita, comod, intre multe perne mama se poate relaxa cel mai bine si laptele poate sa curga :)

Alaptarea sezanda
Si in aceasta pozitie "normala", mama trebuie sa stea cat mai comfortabil. Se pot folosi 1-2 perne care sa sustina spatele mamei si pe copil. Picioarele trebuie tinute pe un scaun cu picioare scurte, copilul va sta pe genunchii mamei, va fi culcat pe o parte. In cazul in care se alapteaza din sanul drept, mana dreapta va sustine capul si spatele copilului, cu mana stanga se poate ajuta sustinerea sanului sau sa se mangaie incetisor copilul. Cotul drept poate fi sprijinit cu o perna, de bratul fotoliului sau al unei canapele. Este necesar sa fie sprijinit corpul, altfel alaptatul va deveni foarte obositor, putand sa deformeze coloana sau sanii, apar dureri de picioare, de gat.



Alaptatul in picioare
In cazul in care copilul e agitat, s-ar putea sa ajute daca mama plimba putin copilul in timpul suptului. Copilul se poate pune la san ca in pozitia sezanda si deseori bebelusul va incepe sa suga si se va linisti. Pentru a nu obosi mama prea tare, este foarte folositoare o bucata de material in care se poate transporta copilul.
Aceasta pozitie este folositoare si daca mama este foarte voluminoasa.



Pozitia "minge de fotbal american"
In pozitie sezanda, corpul si picioarele bebelusului de asta data nu vor fi in fata burtii mamei, ci mai degraba intr-o parte, ca si cum ai tine o minge de fotbal. Daca alaptezi din sanul stang, cu mana dreapta poti sustine comod capul copilului, corpul copilului fiind sustinut de piciorul tau stang si de antebratul tau drept. Cu palma dreapta poti usor sa-i pozitionezi capul in dretul sanului, in acest mod nu trebuie sa-si ridice gatul sa ajunga la san.
Aceasta pozitie ajuta in urmatoarele situatii:
- daca sunt canale blocate sau sanul este impietrit, limba copilului va ajuta la desfundarea canalelor, la masarea sanului.
- in cazul in care mama are ragade, pentru a preveni julirea mandibulei bebelusului, e mai simpla schimbarea sanilor (pozitie minge de fotbal la un san, pozitie sezanda la celalalt san)
- in cazul in care bebelusul are un san preferat, se pot schimba chiar repede sanii, bebelusul nu trebuie miscat prea mult.
- aceasta pozitie este preferata de mamele cu gemeni, pentru alaptarea simultana.



Alte pozitii intalnite mai des

1. Pozitia "de-asupra copilului" - copilul sta intins pe spate, iar mama se aseaza de-asupra copilului, sanul fiind de-asupra gurii copilului. Poti sta si in 4 labe, pe pat. Aceasta pozitie este utila mai ales daca esti voluminoasa sau dupa unele nasteri.

2. Pozitia "pe spate" - mama sta intinsa pe spate, iar copilul sta pe burta ei, paralel cu ea, capul in dreptul sanului. Se poate sustine copilul cu ambele maini. Aceasta pozitie este des utilizata in primele momente dupa nastere, dar si in baie :))

3. Pentru copiii putin mai mari, care stau in fund, se poate folosi pozitia "tete-en-tete": mama sta in fund, de exemplu in pozitie turceasca, iar copilul este asezat pe picioarele ei, capul copilului ajungand la san. Pozitia turceasca poate fi de asemenea foarte utila pentru mamele cu sani mari, nu mai trebuie sa se aplece asa de mult.

Dar cum am mai spus, orice pozitie e buna, atat timp cat mama si copilul se simt bine.
dolcemaria
dolcemaria
Moderatoare
Moderatoare

Mesaje : 218
Puncte : 1309
Data de inscriere : 13/01/2010
Varsta : 41
Localizare : Sibiu

http://maria-pascu.blogspot.com/

Sus In jos

Alaptare: Pozitii de alaptare Empty Re: Alaptare: Pozitii de alaptare

Mesaj Scris de lavy_david Vin Mar 12, 2010 5:38 pm

foarte interesant ce ai scris ana
pt data viitoare o sa tin cont... Alaptare: Pozitii de alaptare 20901
lavy_david
lavy_david
Mamica
Mamica

Mesaje : 145
Puncte : 472
Data de inscriere : 11/01/2010
Varsta : 37
Localizare : barcelona,spania

Sus In jos

Alaptare: Pozitii de alaptare Empty Re: Alaptare: Pozitii de alaptare

Mesaj Scris de mery.mary Vin Mar 12, 2010 10:12 pm

MARA MAII NOU PAAP DIN FUNDD SAU PESTE MINE U MAI VREA SA STEA CULKATAA Alaptare: Pozitii de alaptare 772970
mery.mary
mery.mary
Moderatoare
Moderatoare

Mesaje : 469
Puncte : 2523
Data de inscriere : 11/01/2010
Varsta : 38
Localizare : sag-timis

Sus In jos

Alaptare: Pozitii de alaptare Empty Re: Alaptare: Pozitii de alaptare

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum