Mamici si Scutecei
Bine ati venit pe forumul Mamici si Scutecei . Pentru a putea vedea toate topicurile si sa cititi in ele sa va docmentati va rugam sa va inregistrati . Multumesc .

Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Mamici si Scutecei
Bine ati venit pe forumul Mamici si Scutecei . Pentru a putea vedea toate topicurile si sa cititi in ele sa va docmentati va rugam sa va inregistrati . Multumesc .
Mamici si Scutecei
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Cat de bine vede un nou-nascut?

In jos

Cat de bine vede un nou-nascut? Empty Cat de bine vede un nou-nascut?

Mesaj Scris de Flory_83 Mier Ian 20, 2010 12:09 am

1.Desi din punct de vedere fizic ochii unui nou-nascut sunt capabili sa vada perfect, el nu poate sa focalizeze la mai mult de 20 cm distanta (care este distanta aproximativa intre fata lui si a mamei in timpul alaptatului), deoarece inca nu stie sa-si acomodeze privirea cu distanta. Inainte de 3 luni nu va reusi sa distinga fizic pe mama de ceilalti din jur. Dar celelalte simturi: auzul, atingerea, mirosul, foarte strans legate intre ele, il vor ajuta ca inca din a 3-a zi pruncul sa-si recunoasca mama. Nou-nascutul poate distinge ziua de noapte, isi va inchide ochii la lumina puternica si ii va redeschide in penumbra, de aceea este bine ca lumina ce-l inconjoara sa nu fie foarte puternica sau prea apropiata. Veti observa ca inca de la nastere il atrag obiectele stralucitoare. In urmatoarele luni, vederea se va imbunatati si bebelusul va fi atras de obiectele mari, cu margini perfect conturate si avand culori contrastante, iar mult timp si-l va petrece studiind spatiul din jurul lui. In jurul a 2 luni bebelusul va putea distinge cateva detalii, cum sunt diferentele dintre culori sau forma fetelor, sau diferentele intre obiectele plane si cele voluminoase. La 3 luni bebelusul va stii sa deosebeasca forma concava de cea convexa si va putea sa vada la fel de bine ca un adult. Intre 6 si 9 luni va reusi sa vada pana la 6 m distanta, iar la aproape 1 an va reusi sa vada perfect, la distante mari ca si un adult.

2. De ce bebelusul isi incruciseaza ochii din cand in cand?
Inainte de 6 luni (varsta la care e bine sa va puneti intrebarea daca bebelusul are sau nu strabism si trebuie verificat de un oftalmolog), bebelusul va incrucisa ochii de multe ori sau pupilele se vor deplasa fiecare spre marginea exterioara a ochilor. Pana la aceasta varsta ochii bebelusului nu lucreaza in mod sincronizat, parand ca sunt independenti unul de altul, de foarte multe ori. In jurul a 2 luni, ochii bebelusului vor fi mult stabilizati si vor incepe sa lucreze impreuna pentru o perioada mai lunga de timp, fiind capabili sa focalizeze pe cate un lucru la distante mai mari. Vederea binoculara, prin care ambii ochi pot focaliza pe un obiect, este in plina dezvoltare acum, iar asta se poate observa prin incercarile bebelusului de a urmari obiectele aflate in miscare in fata lui.

3. Cat de multe invata si intelege un bebelus prin vizualizare?
Impreuna cu celelalte simturi (miros, auz, atingere), vazul coordoneaza miscarile bebelusului si raspunsurile lui la actiunile exterioare. In acest fel el stie sa gaseasca sau sa identifice o anumita jucarie, pipaind (descoperind astfel formele si marimea), ascultand-o (distingand sunetele) si apoi peste un timp reuseste ca prin vizualizare sa o regaseasca mult mai usor. Dupa ce va descoperi in jurul a 4 luni si simtul gustului, el va putea sa exploreze totul in jurul lui cu mult mai multa usurinta.

4. De ce nou-nascutul plange fara lacrimi?
Ochii bebelusului sunt suficient de umezi, dar lacrimile cauzate de emotii sunt produse doar de glandele lacrimale, care nu vor intra in functiune inainte de 6 luni, deci pana atunci nu se poate vorbi despre lacrimi (din acest motiv, in cazul bebelusilor cu canalele lacrimale infundate, desfundarea se va face intre 5-6 luni, numai de medicul oftalmolog).

5. Cand un bebelus poate distinge culorile?
Nou-nascutul nu poate face diferenta intre umbre si nuante si prefera sa-si indrepte privirea spre lucruri de culori contrastante, cum sunt alb si negru sau rosu si galben. Asta insa nu presupune ca bebelusul va avea camera decorata doar in alb si negru, caci el, in jurul a 4 luni, va reusi sa deosebeasca culorile.

6. Ce sanse sunt ca ochii bebelusului sa ramana de aceeasi culoare ca la nastere?
In general, copiii caucazieni au ochii albastri sau gri-albastrui la nastere, iar cei non-caucazieni, caprui. Culoare permanenta a ochilor unui copil depinde in primul rind de culoare ochilor parintilor, iar ea se fixeaza la sfarsitul primului an de viata. In majoritatea cazurilor, un copil ai carui parinti nu au ochii albastri, va avea in cateva luni ochii caprui sau verzi. In timp ce genele pentru ochii albastri sunt recesive, mai exact aceasta culoare poate trece la caprui sau verde, celelalte niciodata nu vor trece in albastru.

7. Parintii care poarta ochelari vor avea obligatoriu copii care vor purta ochelari?
Daca unul din parinti poarta ochelari de corectie, este posibil ca in viitor copilul sa aiba si el nevoie sa-si corecteze vederea. Totul este legat de forma retinei, prea lunga sau prea scurta (ca o camera de vederei cu mai multe lentile) si acest lucru se poate transmite genetic de la parinti la copii. In cazul in care ambii parinti poarta ochelari, sansele ca micutul sa poarte ochelari sunt foarte mari.
Flory_83
Flory_83
Mamica super
Mamica super

Mesaje : 201
Puncte : 684
Data de inscriere : 15/01/2010
Varsta : 41
Localizare : Romania

http://life-care.forumgratis.ro/index.htm

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum