Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii
5 participanți
Pagina 1 din 1
Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii
Sugarii si copiii mici sunt mult mai predispusi la imbolnaviri prin intermediul alimentelor contaminate decat adultii. Aceasta se datoreaza sistemului lor imunitar,incomplet dezvoltat.A consuma alimente ce contin subtstante produse de bacterii poate provoca stari de oma,diaree,dureri abdominale,iar uneori chiar febra.Simptomele pot fi foarte severe si pot aparea la un interval de 30 de minute pana la 7 zile de la data consumarii alimentului contaminat.Parintii si ingrijitorii pot preveni aceste imbolnaviri cauzate de bacterii prin prepararea,pastrarea si servirea alimentelor in cele mai bune conditii.Va vom preznta in randurile urmatoare o lista cu cateva precautii ce trebuiesc luate inaintea administrari alimentelor pentru copii.....
In magazine:
*
Alegeti alimentele cu etichete clare si curate;
*
Verificati(in cazul borcanaselor si a conservelor) capacul prin apasare.Daca este presat(nu poate fi apasat) inseamna ca este in stare buna pentru consum;
*
Verificati termenul de valabilitate.
Acasa;
*
Stergeti capacul cu o carpa curata;
*
Verificati inca o data daca capacul este presat;
*
Tineti borcanasul pentru cateva minute sub un jet de apa calduta,pentru a usura deschiderea;
*
Scoateti cu o lingura curata si uscata cantitatea dorita intr-un vas curat.
*
Nu hraniti copilul direct din borcanel.Saliva introdusa in felul acesta in alimentul din borcanel poate contamina toata cantitatea de mancare.
*
Inchideti dupa folosire borcanelul foarte strans si pastrati la frigider.Folositi tot continutul in cel mult 3 zile de la deschiderea borcanului.
*
Daca preparati mancarea pentru copii acasa,folositi o perie curata pentru curatarea mixerului ,storcatorului de fructe etc.Clatiti bine sub jet de apa calda. Orice particule de mancare mai veche pot dezvolta bacterii periculoase si contamina alimentul respectiv.
*
Folositi detergent de vase si apa calda pentru spalarea si clatirea tuturor ustensilelor (inclusiv desfacatorul de conserve) folosite la prepararea hranei.
Incalzirea alimentelor la cuptorul cu microunde
*
Nu incalziti alimentele solide pentru copii in borcanele sau recipientul in care au fost achizitionate.Studiile au aratat ca in felul acesta mancarea este incalzita inegal.
*
Daca este nevoie sa incalziti toata cantitatea de mancare,puneti borcanelul intr-un vas cu apa calda si amestecati continuu.Iar daca doriti sa folositi cuptorul cu microunde,turnati continutul intr-un vas termorezistent.
*
Grasimile se incalzesc mai repede decat celelalte substante intr-un cuptor cu microunde.Evitati sa incalziti la microunde carnea sau ouale.Aceste alimente au un continut ridicat de grasimi,iar incalzirea lor cu ajutorul microundelor poate cauza supraincalzirea si explozia lor.Puteti incalzi aceste alimente intr-un vas cu apa calda.
Pastrarea hranei pentru bebelusi
*
Pastrati la frigider orice aliment .Aruncati alimentele lichide sau solide care au ramas la temperatura camerei mai mult de doua ore. Nu dati niciodata copilului sa manance ceea ce a ramas de la masa precedenta, chiar daca mancarea a fost tinuta la frigider.
In magazine:
*
Alegeti alimentele cu etichete clare si curate;
*
Verificati(in cazul borcanaselor si a conservelor) capacul prin apasare.Daca este presat(nu poate fi apasat) inseamna ca este in stare buna pentru consum;
*
Verificati termenul de valabilitate.
Acasa;
*
Stergeti capacul cu o carpa curata;
*
Verificati inca o data daca capacul este presat;
*
Tineti borcanasul pentru cateva minute sub un jet de apa calduta,pentru a usura deschiderea;
*
Scoateti cu o lingura curata si uscata cantitatea dorita intr-un vas curat.
*
Nu hraniti copilul direct din borcanel.Saliva introdusa in felul acesta in alimentul din borcanel poate contamina toata cantitatea de mancare.
*
Inchideti dupa folosire borcanelul foarte strans si pastrati la frigider.Folositi tot continutul in cel mult 3 zile de la deschiderea borcanului.
*
Daca preparati mancarea pentru copii acasa,folositi o perie curata pentru curatarea mixerului ,storcatorului de fructe etc.Clatiti bine sub jet de apa calda. Orice particule de mancare mai veche pot dezvolta bacterii periculoase si contamina alimentul respectiv.
*
Folositi detergent de vase si apa calda pentru spalarea si clatirea tuturor ustensilelor (inclusiv desfacatorul de conserve) folosite la prepararea hranei.
Incalzirea alimentelor la cuptorul cu microunde
*
Nu incalziti alimentele solide pentru copii in borcanele sau recipientul in care au fost achizitionate.Studiile au aratat ca in felul acesta mancarea este incalzita inegal.
*
Daca este nevoie sa incalziti toata cantitatea de mancare,puneti borcanelul intr-un vas cu apa calda si amestecati continuu.Iar daca doriti sa folositi cuptorul cu microunde,turnati continutul intr-un vas termorezistent.
*
Grasimile se incalzesc mai repede decat celelalte substante intr-un cuptor cu microunde.Evitati sa incalziti la microunde carnea sau ouale.Aceste alimente au un continut ridicat de grasimi,iar incalzirea lor cu ajutorul microundelor poate cauza supraincalzirea si explozia lor.Puteti incalzi aceste alimente intr-un vas cu apa calda.
Pastrarea hranei pentru bebelusi
*
Pastrati la frigider orice aliment .Aruncati alimentele lichide sau solide care au ramas la temperatura camerei mai mult de doua ore. Nu dati niciodata copilului sa manance ceea ce a ramas de la masa precedenta, chiar daca mancarea a fost tinuta la frigider.
dariacosminaa- Moderatoare
- Mesaje : 560
Puncte : 1727
Data de inscriere : 21/01/2010
Varsta : 41
Localizare : arad
Re: Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii
eu ii prepar pe loc fructele si supa
in fiecare zi alta, daca ramane, fie putin sau mult, in functie de cum papa, ori pap eu sau tati ori la gunoi
in fiecare zi alta, daca ramane, fie putin sau mult, in functie de cum papa, ori pap eu sau tati ori la gunoi
Re: Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii
ce ramane de la bb se arunca sau cum zice flory ,mai papa tati,nu obisnuim sa pastram mancarica de pe o zi pe alta...
allesia- Moderatoare
- Mesaje : 216
Puncte : 1407
Data de inscriere : 12/01/2010
Varsta : 43
Localizare : cluj-napoca
Re: Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii
si eu tot la fel nu le dau la copii de pe o zi la alta pt ca nici macar eu nu minc asa
dariacosminaa- Moderatoare
- Mesaje : 560
Puncte : 1727
Data de inscriere : 21/01/2010
Varsta : 41
Localizare : arad
Re: Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii
eu fac supa in fiecare zi ce ramane se arunca niciodata nu dau mancare de pe o zi pe alta ca nici noi nu mancam de pe o zi pe alta la noi se gateste zilnic atata cat se mananca in ziua respectiva doar de sarbatori se gateste mai mult
Madalina02- Mamica
- Mesaje : 186
Puncte : 887
Data de inscriere : 12/01/2010
Localizare : IASI
Re: Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii
asa fac si eu nu fac niciodata mincare multa,doar cit mincam in ziua respectiva
dariacosminaa- Moderatoare
- Mesaje : 560
Puncte : 1727
Data de inscriere : 21/01/2010
Varsta : 41
Localizare : arad
Re: Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii
niki noi nu pastram nimik la frigider totul papam proaspat
mery.mary- Moderatoare
- Mesaje : 469
Puncte : 2523
Data de inscriere : 11/01/2010
Varsta : 38
Localizare : sag-timis
Subiecte similare
» pestele la copii
» muci la copii
» Ce au mancat copii azi?
» Curiozitatea la copii
» fasole boabe la copii!!!
» muci la copii
» Ce au mancat copii azi?
» Curiozitatea la copii
» fasole boabe la copii!!!
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum