DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI dupa OMS
4 participanți
Pagina 1 din 1
DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI dupa OMS
DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI DUPA ORGANIZATIA MONDIALA A SANATATII
Primul aliment solid care se introduce in alimentatie se indivizualizează în funcţie de particularităţile de dezvoltare ale copilului : la cei cu o curbă ponderală bună se începe cu fructe şi legume , la cei cu o creştere ponderală lentă cu cereale
FRUCTELE - primul se introduce sucul de mere sau de morcovi, nu de portocale. CITRICELE SE INTRODUC NUMAI DUPĂ 8 LUNI, fiind alergizante!! Se începe cu 1-2 linguriţe sau diluat cu apă fiartă sau lapte de mamă ajungând la 6 linguriţe (30 ml), apoi până la 60 ml. După 7 luni se poate înlocui o masă de lapte cu o masă de fructe; la început se poate administra sub formă coaptă ( mere coapte, piersici sau banane) apoi sub formă de piure. Mai târziu va constitui supliment la masa de amiază.
LEGUMELE - (morcovi, cartofi, fasole verde, dovlecel, salată, roşii) se pot folosi după 6 luni sub formă de supe şi apoi piure; spanacul şi prazul sub formă de piure au efect laxativ.
ULEIUL vegetal se introduce după 6 - 7 luni, 2 - 3 g la 100 g de supă; UNTUL după 6 luni, 5g în piureul de legume apoi 15g / zi la vârsta de 1 an; SMANTANA proaspătă se întroduce după 8 luni, 15 - 25 g în supă sau piure, pasteurizat se administrează cu mămăliguţă.
CEREALELE - se introduc de la 6 luni, sub forma de făină de orez sau orez pasat (orezul nepasat după 8 luni); la început numai un cereal; biscuiţii, grişul, pâinea, paste făinoase, făina de grău (pentru îngroşarea supelor) după 7 - 8 luni.
BRANZA DE VACA cu orez pasat sau piure de legume se poate da după 7 luni, cu paste făinoase, sub formă de budincă sau papanaşi fierţi după 8 - 9 luni, telemea de vacă după 8 - 9 luni.
CARNEA - de pui,, viţel se poate da după 6 luni, peştele alb de la 8 luni, în supa de legume apoi în piure de legume, se creşte treptat până la 30g/zi, apoi la 1 an 50g/zi; perişoare se dau după 9 - 10 luni, şunca presată de la 9 - 10 luni, carnea de porc şi de oaie de la 2 ani.
GALBENUSUL de ouă se dă după 8 luni, în ziua când nu se dă carne (nu mai mult de 3 gălbenuşuri/săptămână) la început 1/4 de gălbenuş fiert tare, în piure sau sub în budinci şi sufleuri; albuşul de ouă se dă doar după 1 an;
MIERE DE ALBINE SAU POLEN se dau dupa 1 an
SAREA si ZAHARUL - nu se dau sub 1 an.
Primul aliment solid care se introduce in alimentatie se indivizualizează în funcţie de particularităţile de dezvoltare ale copilului : la cei cu o curbă ponderală bună se începe cu fructe şi legume , la cei cu o creştere ponderală lentă cu cereale
FRUCTELE - primul se introduce sucul de mere sau de morcovi, nu de portocale. CITRICELE SE INTRODUC NUMAI DUPĂ 8 LUNI, fiind alergizante!! Se începe cu 1-2 linguriţe sau diluat cu apă fiartă sau lapte de mamă ajungând la 6 linguriţe (30 ml), apoi până la 60 ml. După 7 luni se poate înlocui o masă de lapte cu o masă de fructe; la început se poate administra sub formă coaptă ( mere coapte, piersici sau banane) apoi sub formă de piure. Mai târziu va constitui supliment la masa de amiază.
LEGUMELE - (morcovi, cartofi, fasole verde, dovlecel, salată, roşii) se pot folosi după 6 luni sub formă de supe şi apoi piure; spanacul şi prazul sub formă de piure au efect laxativ.
ULEIUL vegetal se introduce după 6 - 7 luni, 2 - 3 g la 100 g de supă; UNTUL după 6 luni, 5g în piureul de legume apoi 15g / zi la vârsta de 1 an; SMANTANA proaspătă se întroduce după 8 luni, 15 - 25 g în supă sau piure, pasteurizat se administrează cu mămăliguţă.
CEREALELE - se introduc de la 6 luni, sub forma de făină de orez sau orez pasat (orezul nepasat după 8 luni); la început numai un cereal; biscuiţii, grişul, pâinea, paste făinoase, făina de grău (pentru îngroşarea supelor) după 7 - 8 luni.
BRANZA DE VACA cu orez pasat sau piure de legume se poate da după 7 luni, cu paste făinoase, sub formă de budincă sau papanaşi fierţi după 8 - 9 luni, telemea de vacă după 8 - 9 luni.
CARNEA - de pui,, viţel se poate da după 6 luni, peştele alb de la 8 luni, în supa de legume apoi în piure de legume, se creşte treptat până la 30g/zi, apoi la 1 an 50g/zi; perişoare se dau după 9 - 10 luni, şunca presată de la 9 - 10 luni, carnea de porc şi de oaie de la 2 ani.
GALBENUSUL de ouă se dă după 8 luni, în ziua când nu se dă carne (nu mai mult de 3 gălbenuşuri/săptămână) la început 1/4 de gălbenuş fiert tare, în piure sau sub în budinci şi sufleuri; albuşul de ouă se dă doar după 1 an;
MIERE DE ALBINE SAU POLEN se dau dupa 1 an
SAREA si ZAHARUL - nu se dau sub 1 an.
Re: DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI dupa OMS
interesantt
mery.mary- Moderatoare
- Mesaje : 469
Puncte : 2523
Data de inscriere : 11/01/2010
Varsta : 38
Localizare : sag-timis
Re: DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI dupa OMS
foarte bun articolul asta,doar ca sunt putine acele mamici care tin cont de aceste reguli.
elizanicole98- Mamica
- Mesaje : 57
Puncte : 90
Data de inscriere : 11/01/2010
Varsta : 46
Localizare : Romania
Re: DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI dupa OMS
da asa este...totul este adevarat si am avut grija sa ma tin de aceste reguli cat de cat
lavy_david- Mamica
- Mesaje : 145
Puncte : 472
Data de inscriere : 11/01/2010
Varsta : 37
Localizare : barcelona,spania
Subiecte similare
» Care este rutina alimentatiei in primul an?
» Menstruatia cand alaptati
» REFACEREA DUPA O NASTERE CU CEZARIANA
» Depresia in perioada sarcinii si legatura cu depresia de dupa nasterea copilului
» Menstruatia cand alaptati
» REFACEREA DUPA O NASTERE CU CEZARIANA
» Depresia in perioada sarcinii si legatura cu depresia de dupa nasterea copilului
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum